22/4/09

23 D'ABRIL, DIA MUNDIAL DEL LLIBRE I DELS DRETS D'AUTOR.

El Dia del llibre va començar a celebrar-se el 7 d'octubre del 1926 , en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes (1547-1616), el promotor de la celebració va ser l'escriptor i editor valencià, establert a Barcelona, Vicent Clavel Andrés que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. El 6 de febrer d'aquell any, el govern espanyol presidit per Miguel Primo de Rivera ho acceptava i el rei Alfons XIII signava el Reial Decret que instituïa la Fiesta del Libro Español.
L'any 1930 es va traslladar la celebració al 23 d'abril, dia del enterrament de Cervantes, en la mateixa data de 1616 també va morir William Shakespeare (1564-1616) i l’inca Garcilaso de la Vega . Així mateix, Josep Pla (1897-1981) va morir un 23 d'abril.
Sembla per tant una data significativa per a recordar els grans autors de la literatura mundial, i junt a ells tots i totes els qui es dediquen o s'han dedicat a l'escriptura i al món del llibre.
A 1996, la UNESCO, a instàncies de la Unió Internacional d’editors, va declarar el 23 d'abril, Dia Mundial del Llibre i dels drets d'autor.
Enguany, el director general de la UNESCO, el Sr. Koichiro Matsuura, amb motiu d'aquesta celebració, dedica un missatge a la importància del llibre com a "instrument que contribuïx a fer realitat el dret universal a l'educació i a la participació efectiva de tots en la vida social, política i cultural."
Accedir al missatge complet.

ACTIVITATS PER A REALITZAR EN CLASSE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada