24/4/09

23 D'ABRIL, UN LLIBRE PER A CADA FAMÍLIA DE LLEGIR JUNTS

Ja sabem que són temps de crisi, i s'han mirar molt els diners abans de gastar-los. I que millor bon ús podem fer dels euros que tenim que aprofitar-los el 23 d'abril per regalar un llibre? . Això hem fet al col.le "Port de Xàbia" amb les famílies que estan participant en el programa "LLegir Junts a Casa". Trobar-nos uns minuts a la Biblioteca del centre, comentar com van les lectures i ragalr-los un llibre, junt a un exemplar de la proposta didàctica " L'aventura de triar un llibre". Feliç lectura i molts "Dies del Llibre"

22/4/09

23 D'ABRIL, DIA MUNDIAL DEL LLIBRE I DELS DRETS D'AUTOR.

El Dia del llibre va començar a celebrar-se el 7 d'octubre del 1926 , en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes (1547-1616), el promotor de la celebració va ser l'escriptor i editor valencià, establert a Barcelona, Vicent Clavel Andrés que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. El 6 de febrer d'aquell any, el govern espanyol presidit per Miguel Primo de Rivera ho acceptava i el rei Alfons XIII signava el Reial Decret que instituïa la Fiesta del Libro Español.
L'any 1930 es va traslladar la celebració al 23 d'abril, dia del enterrament de Cervantes, en la mateixa data de 1616 també va morir William Shakespeare (1564-1616) i l’inca Garcilaso de la Vega . Així mateix, Josep Pla (1897-1981) va morir un 23 d'abril.
Sembla per tant una data significativa per a recordar els grans autors de la literatura mundial, i junt a ells tots i totes els qui es dediquen o s'han dedicat a l'escriptura i al món del llibre.
A 1996, la UNESCO, a instàncies de la Unió Internacional d’editors, va declarar el 23 d'abril, Dia Mundial del Llibre i dels drets d'autor.
Enguany, el director general de la UNESCO, el Sr. Koichiro Matsuura, amb motiu d'aquesta celebració, dedica un missatge a la importància del llibre com a "instrument que contribuïx a fer realitat el dret universal a l'educació i a la participació efectiva de tots en la vida social, política i cultural."
Accedir al missatge complet.

ACTIVITATS PER A REALITZAR EN CLASSE.

1/4/09

2 D’ABRIL, DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

2 D’ABRIL,
DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL
Com cada any des de 1965, el dia 2 d’abril, l’IBBY (International Board on Books for Young People) celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil, un dia que, a més de servir per fer arribar l’amor pels llibres als més menuts, es commemora el naixement del popular escriptor danès Hans Christian Andersen.
Cada any un país membre d’aquesta organització és l’encarregat de crear el cartell anunciador i de convidar un autor important per escriure un missatge adreçat a tots els xiquets i xiquetes del món.
Aquest any 2009, el país encàrregat ha sigut Egipte. El cartell seleccionat, l’ha creat l’artista gràfic Hani D. El-Masri i el missatge és “I am the world” (Jo sóc el món), que reproduïm a continuació:


Jo sóc el món
Jo sóc el món, i el món sóc jo,
perquè a través dels meus llibres
puc ser tot el que vull ser.

Paraules i dibuixos, prosa i poesia
em porten a llocs que són propers
i alhora llunyans.

A la terra dels sultans i de l’or,
mil històries que arriben al cor
de genis de llànties meravelloses,
catifes voladores, ogresses i Sindbads,
li conten els seus secrets a Xarazad.

Jo, amb cada mot de cada full de paper,
viatge lluny a través de l’espai i del temps.
I, damunt de les ales de la fantasia,
per terra i mar el meu esperit fa travessia.

Com més llig, més comprenc
que jo amb el meu llibre sempre estaré
en la més bona de les companyies.

Clica aquí per descarregar el manifets en altres llengües.